"Lily ja Lysti"

"Lily ja Lysti"

maanantai 24. huhtikuuta 2017

Voihan voittaja

Kyllä minä nyt mieleni pahoitin, ja tällä kertaa lopullisesti. Jokainen joka minut tuntee, tietää, että minä ymmärrän vahinkoja. Ja niitähän sattuu jokaiselle. Voin asiasta sanoa, ja toivon että ihminen ottaa siitä opikseen. Mutta kun "vahingot" muuttuvat välinpitämättömyydeksi, loppuu minulta ymmärtäväisyys. Ja nyt minulta se loppui. Henkilönä oikein mukava, hänen kanssa on oikein mukava turista kehän ulkopuolella. Joten mitään henkilökohtaista tämä ei sinällään ole. Mutta liikkurina hän on aivan käsittämätön. Ylipäänsä Pieksämäellä olisi oikein mukava käydä kisaamassa, koska siellä on kisoja joka kuukausi. Siellä vaihtuu tuomarit, eli ei käytetä aina samaa tuomaria. Halli on suuri ja avara, ja sen hiekkapohja ei ole sellainen "jokapaikkahiekassa" pohja. Kisojen järjestäjät ovat todella mukavia, ja kisakirje tulee aina ajallaan. Kisoihin ilmoittautumisessa ei myöskään ole ongelmaa, senkun lähetät sähköpostin ja siihen vastataan nopeasti. Ja matkakaan ei ole mitenkään erikoisen pitkä. Eli kuulostaisi melkein ihannepaikalta, eikös?

No mutta sitten itse asiaan. Täytyi ihan verestää muistia, että mitä näiden kolmen kisakerran aikana onkaan tapahtunut. Ja nyt sanon sen, minkä olen jo monelle sanonut: Jos minulla olisi Lysti kisakoirana, epäilen että mikään näistä asioista ei olisi merkityksellinen. Jos olisin osannut kouluttaa koirani sietämään kaikenlaiset häiriöt maan ja taivaan välillä. Jos sillä olisi paremmat hermot. Jos sen vire olisi parempi kisatilanteessa. Ja jos minua itseäni ei alkaisi suoraan sanottuna vituttamaan. Niin eihän nämä haittaisi. Mutta kun kyseessä on Lily, niin se vaan haittaa. Eli periaatteessa minussa on vika. Mutta. Tässä päästään tähän kuuluisaan muttaan. Tässä kaverini, joka siis toimii myös liikkurina, kommentti asiaan "Huomenna olen itse liikkuri ja yritän olla sellainen, jota ei jälkeenpäin muisteta. Koska silloin liikkuri on ollut hyvä." Ja näinhän se on. Kun katsoo esimerkiksi Varkauden kisan liikkurin toimintaa, niin siellä asia meni juuri näin. Minä toivon syvästi, että tämän ko. liikkurin käytös johtuu vain siitä, että on tehty hommia niin pitkään, että ollaan sokeuduttu asioille. Ja tottakai käytökseen vaikuttaa myös omat kokemukset kisoissa. Jos itselläkin olisi sellainen koira, jonka voisi vaan napata autosta ja mennä kisaamaan, joka ei välittäisi tuon taivaallista mistään ylimääräisestä ja vieläpä jos itse ei jännittäisi yhtään, niin eihän minun tätä tarvitsisi edes kirjoittaa? Eli onko kuitenkin vika minussa?

Mutta kerrotaan ensiksi meidän kisamaneereista. Nämä ovat siis Lilyn tapaisen koiran kanssa erittäin tärkeät, sillä ne luovat koiralle turvallisuuden tunteen, ja tekevät sen kuuluisan kuplan meille. Ainahan tätä ei pysty täysin noudattamaan, mutta suurimmaksi osaksi kyllä. Ja toki, täytyy myös huomioida omistajan jännitys. Ja siihen auttaa myös nämä maneerit. Joten kumpaakin nämä asiat auttavat todella paljon.

Eli tulen aina kisapaikalle hyvissä ajoin. Vaikka se olisikin tuttu paikka. Kerkeän itse rauhoittua, käydä vessassa ja fiilistellä. Tokokokeessa katson liikejärjestyksen, ja L-liikkeen asennot sekä paikkamakuussa vieressä olevat koirat. Käyn kisasuorituksen sen mukaan mielessäni läpi. Hieman ennen tuomarin aloitusta otan koiran autosta, ja käytän sen pissillä. Sen jälkeen koitan bongata nuo koirat ja käydä ainakin niiden lähesiyydessä, että Lily kerkeää nähdä ne. Jos mahdollista, olemme muutamassa kokeessa ottaneet koirat samaan järjestykseen kuin mitä ne kisoissakin olisivat paikkamakuussa. Koska Lily edelleen pelkää toisia koiria, ja sitä rauhoittaa kun se saa ne käydä ns. moikkaamassa. Ja minua rahoittaa kun näin että koirani rauhoittuu. Sen jälkeen pyydän meidän takana olevaa koirakkoa antamaan meille tilaa tuomarin tarkastuksessa. En voi käsittää niitä ihmisiä jotka antavat oman koiransa olla toisen koiran perseessä kiinni tässä tilanteessa. Mutta koska niitä on, niin tällä tavalla saan huomautettua kauniisti että ethän tee just nyt niin. Ja teen siis tämän kaikille, joten ei kannata vetää hernettä nenään asiasta. Sitten laitan koiran maahan ja käskytän sen siitä sivulle/ eteen seuraamaan, ja menemme paikkamakuuseen.

Liikkeiden välit ovat todella tärkeät meille, ja jos mahdollista, katsonkin miten edellinen koira tekee liikkeet, mistä ne alkavat, ja mihin päättyvät. Miten liikkuri toimii, ja missä on mikäkin törppö. Koska jos minä olen tietoinen kaikesta, Lilyn ei niitä tarvitse tietää eikä pongailla. Ja täydellinen esimerkki loistavasta kisasuorituksesta on juuri tuo edellinen Varkauden kisa. Siinä alku onnistui tosi hyvin, koira meni todella hyvällä mielentilalla kehään paikkamakuuseen, ja itsellä oli varma olo. Liikkuri toimi juuri niin kuin kaverini kommentin liikkuri toimii, eli häntä ei edes huomannut ennen kun piti huomata. Kokeesta jäi todella hyvä mieli vaikka tunnari menikin nolille. Mutta niitä sattuu. Sain siis täysin keskittyä kisaamaan koirani kanssa.

No mutta asiaan. Eli mikä sitten ärsyttää ja miksi en enää mene Pieksämäelle kisaamaan (no epäilen että tämän kirjoituksen jälkeen he eivät minua sinne ottaisikaan):

Vaikka liikkurilta kysyy ennen kisan alkamista, olemmeko sisällä vai ulkona, ja saa vieläpä vastauksen, niin sillähän ei ole mitään merkitystä. Nytkin sain vastauksen että koirat tarkistetaan ulkona, mutta sitten kun me kaikki kisaajat olimme odottaneet tovin ulkona, tullaankin meille sanomaan että eikun sisälle sieltä, ja vieläpä pahimpaan mahdolliseen asetelmaan eli että koirat menevät suoraan tuomarin tarkastukseen, eikä siin ole mitään alkuselityksiä jolloin olisin vielä kerennyt saada itseni ja koiran kisavalmiuteen. Ja sehän sitten oli siinä, en saanut koiran kanssa rutiineita tehtyä, se ei kerennyt saada itseään rauhalliseen moodiin ja lopputulos olikin ihan hirveää räpellystä. Ensimmäisessä kisassa liikkuri kertoi, että kaikki menevät paikkamakuuseen, ja sitten kun olimme jo menossa kehään päätettiinkin että eipäs muuten, kun otetaankin kahdessa erässä. Ja me ei saatu mennä halliin ennen kun toiset olivat sieltä poistuneet, ja piti mennä suoraan kehään. ja silloinkin koko homma levisi.

Liikkeiden loputtua toivoisin, että saisin palkattua koirani ja liikkuri kertoisi minulle mistä seuraava liike alkaa. Ja jos oikein hienosti menisi, ei tarvitsisi seilata hallin päästä päähän vaan liikkeet olisivat aika hyvin siinä mihin edellinen loppui. Mutta Se nyt menisi kyllä jo oikein mahtavasti. Eikä sillä ole oikeastaankaan merkitystä, mutta sillä on, jos joudun koirani laittamaan maahan siksi aikaa että minulle selkenee missäpäin minun seuraavana pitäisi olla. Ja että minulle oikeasti näytettäisiin paikka, tässä olet, eikä se olisi vain summittainen murahdus ja kädenheilautus. Koska sitä ei vaan kisatilanteessa oikein ymmärrä. Ja niille, jotka sanovat että olisit sanonut siinä liikkurille. No kun en voi. Lilyn suoritus on siinä, jos mie alan tiuskimaan liikkurille. Kaikissa kolmessa kokeessa joko/tai minä ja tuomari olemme asiosta kuitenkin joutuneet liikkurille huomauttamaan.

Koska liikkeet ovat aina Pieksämäellä samassa järjestyksessä, niin aloitetaan seuraamisesta. Olisi muuten aika hieno, jos kaikilla kisaajilla olisi sama seuraamiskaavio. Voisi etukäteen hieman sitäkin pyöritellä mielessä. Mutta eipä ole. Se voi vaihtua ihan lennosta. Ja olihan meillä ekassa kisassa EVL seuraamiskaavionkin osia. Kommentilla taisi olla ihan uusi liike ohjaajalle. No tässäkin ensimmäisenä huomiona se, että joo, kaikki eivät pysty kouluttamaan koiraansa suoraan EVL:n ja toiseksi, nuo kommentit. Ihan oikeasti. Ymmärrän kyllä vielä jos tuomari haluaa kommentoida liikettä SEN PÄÄTYTTYÄ, mutta että liiikuri tekee sitä LIIKKEEN AIKANA? Tiedättekö että Lilyn piippaamista ei muuten yhtään helpota se, että kesken liikkeen sen suuntaan kummarrutaan ja möreällä miehen äänellä todetaan "elä sinä koira siinä itke" tai että tunnarissa, joka on meidän herkin liike, aletaan ihmettelemään "miten se nyt tuolleen tekee" tai tosiaan kesken seuraamiskaavion aletaan kommentoimaan osaako koirakko vai ei osaa. Liikkurin tehtävä ei ole minusta kommentoida yhtään mitään? Ainakaan kokeen aikana. Se että kahvihuoneessa haluttaisiin asiaa kerrata, kävisi minulle enemmän kuin hyvin.

Sitten päästäänkin ohjattuun noutoon. Tässä olisi nyt variaatioita useampia. Esimerkiksi viime kokeessa ensimmäisenä ollut koirakko: Kapula viedäään, unohdetaan ottaa luoksetulon tötsä pois paikalta, ja viedään toinen kapula. Ja koska tötsä on juuri siinä missä ns. kolmas kapula olisi, tuomari pyytää liikkuria ottamaan kapulan pois. Ja liikkuri ei siis aloita liikettä uudelleen vaan hakee vain sen tötsän. No mihin se koira menee? Tietenkin siihen keskimmäiselle. Ja tässä päästään siihen että a) tuomarin pitäisi olla ajan tasalla ja sanoa että uusitaan liike. b)koiralle pitäis taas opettaa lisää häiriöitä? No sitten viime kokeessa meille kävi niin, että kun Lily kävi vasemman hakemassa, ja oli tulossa luokseni, liikkuri lähti jo hakemaan toista kapulaa ja sehän vei Lilyn pasmat ihan sekaisin. Ja taas päästään siihen. Olisi pitänyt pyytää liikettä uusittavaksi/tuomarin olisi pitänyt uusia/olisi tämäkin pitänyt koiralle opettaa? Tai sitten se, että tosiaan koiran piippaamista kommentoidaan samalla kun viedään kapuloita. Tai että pysäytyskohtaa ei ole merkitty mitenkään? Tai noiden kapuloiden potkiminen? Aika monta variaatiota muuten löytyy yhdestä noinkin yksinkertaisesta liikkeestä?

Ja toisena liikkeenä tunnari. Tässä myöskin koiran piippaamisen kommentointi, kapuloiden potkiminen, niiden laittaminen hanskat kädessä ja kirsikkana kakun päällä kapuloiden unohtaminen kokonaan.

Ja sitten se metallinouto. Ihan oikeasti. Jos kisa on kylmässä hallissa, niin olisiko se liikaa pyydetty että se kapula olisi edes jotenkin kaukaisesti lämmin? Kun se päivän töröttää siinä pöydällä, niin onhan se ihan varma että et sinä sitä niillä omilla kohmeisilla käsillä lämpimäksi saa. Tämäkin liike on hitto niin inhottava, että onko siitä pakko tehdä vielä inhottavampi?

Ja nyt täytyy kyllä kiittää tuomari Marjo Halmialaa, hän on aika napakasti puuttunut näihin ko. liikkurin toimiin. Kapula on ollut lämpimässä, liikkeitä on uusittu ja kommentoinnista on huomautettu. Mutta heti kun tulee toinen tuomari, palataan siihen tuttuun ja turvalliseen toimintatapaan.

Eli nyt vaihtoehtona olisi siis opettaa 8v koira kokonaan uudelle mielentilalle kisatilanteessa, koska jos koiralla olisi mm. korkeampi vire, ei se varmaan kiinnittäisi noihin niin paljoa huomiota, sekä lopettaa itse jännittämästä koetilanteita tai sitten vaan yksikertaisesti lopettaa Pieksämäellä kisaaminen? Mitäpä luulette kuinka tässä käy?

Mietin myöskin jos kirjoittaisi asiasta ihan yhdistykselle mailin, olisiko sillä jotain merkitystä vai olisinko taas kerran vaan se ärsyttävä akka joka valittaa joka asiasta? Kouluttaisi koiransa ja lopettaisi valituksen? Vai saisinko mukaan muitakin ilkeitä akkoja niin ei tarvis ihan yksin valittaa? Hmmm. No täytyy miettiä. Toisaalta tässä ei missään nimessä ole tarkoitus olla ilkeä ko. henkilöä kohtaan, vaan ainoastaan herättää ajatuksia. Mutta mitä ihmettä pitäisi tehdä? Äänestänkö vain jaloillani kuten niin moni muu? Ja haittaako Pieksämäkeä edes se, tuntuu että kuitenkin aina löytyy se kuuluisa "joku" joka sinne kisoihin menee? Ja miksi hitossa miun pitää olla se partiolainen joka ottaa tästä stressiä? Enkö vaan voisi olla se henkilö joka kitisee hiljaa mökissään?

Ja hän taitaa kuitenkin olla se joka tuolla kaiken tekee. Jokainen yhdistys kuitenkin tarvitsee sen henkilön. Joka joka kuukausi tulee talkoilemaan rakkaudesta koiraurheiluun. Joka laittaa paikat kuntoon, joka tietää mitä tehdään ja milloin ja mistä se löytyy. Joka suostuu puheenjohtajaksi yhdistykseen. Sekään ei nimittäin ole mikään pikkuinen juttu, vaan vaatii aika paljon aikaa ja motivaatioita. Että täytyy kyllä hänelle nostaa hattua, sillä epäilempä että jos hän sanoo että tää olis tässä, niin miten kävisi yhdistyksen? Olisiko siellä enää talkoolaisia joka kuukaudelle? Entäs kuka huolehtisi hallista? Ja kuka ihme suostuisi puheenjohtajaksi? Kolikolla on kuitenkin kaksi eri puolta. Aina.

Ja tiedättekö millaisia kommentteja sain facebookkiin, kun tästä asiasta siellä mainitsin? Tässä parhaimmistoa:

"Vuosia sitten, ihan ensimmäisessä voittajaluokan kokeessa menetimme ykköstuloksen ko. liikkurin vuoksi.Antoi suurimman metallikapulan vaikka pyysin keskikokoista, hölmönä suostuin ja ajattelin, että kai se tuonkin tuo. Ei tuonut, loppupisteet 252 p.Kyllä jälkeenpäin harmitti, kun siitä alkoi pitkä ykkösen metsästäminen. Oma vika, kun en osannut olla tiukka"

"Siis edelleen siellä tuo! Minä pistin jo vuosia sitten Pieksämäen boikottiin"

" Ei jotenkin yllättäny et hän. Hää on vähintäänkin mielenkiintoinen liikkuri. Osa tykkää kun on rennon letkeä, eikä niin virallinen/tee sääntöjen mukaan. Miulle itelle on ihan ensiarvoisen tärkeetä, että liikkuri tietää homman juonen, käyttäytyy sääntöjen mukaan, eikä pelleile omiaan. Eikä todellakaan tuu lörpöttelemään miun koiralle kesken suorituksen!"

"Vieläkö Pieksämäellä sama paappa liikkuroi? Aikanaan totesin, että sinne en enää tokokisoihin mene, kun liikkurointi oli niin ala-arvoista ja epäkohteliasta"

ps. itse kisasta laitan huomenna koosteen, kun tänään unohdin laittaa kameran lataukseen jotta olisin saanut videot ladattua nettiin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pieksämäki on lähellä ja siellä on usein kisoja, joten olin ajatellut, että siellä voisi jossain vaiheessa tokouran avata. Luulenpa sittenkin, että mennään jonnekin muualle...

Hanna P kirjoitti...

Voi hyvänen aika. Milloinkas minä olenkaan viimeksi Pieksämäellä tokoillut? Jatsin kanssa vuonna 2006. Se koira ei piitannut liikkurin kommentoinneista (tunnet Jatsin sen verran hyvin, että voit varmaan uskoa), mutta minua ärsytti ja näköjään yhä hullumpaan suuntaan on menty.

Mari kirjoitti...

Paitsi että alokkaassa ja avoimessa on melkein aina ollut eri liikkurit. Ja ne ovat toimineet tosi asiallisesti. Joten ei nyt heti teilata koko hommaa :D