"Lysti ja Tuittu"

"Lysti ja Tuittu"

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Hyppää kaivoon? No miehän hyppään :D

Eilen illalla tehtiin Aijan kanssa sopimus:

Mennään elokuussa tokokisoihin. Siis ihan kisaamaan. Siis Koiran kanssa. Ja sit kun me siitä hengissä ilman sydänkohtausta selvitään, Aija tarjoaa elokuvaillan. Ja jotta tää ei olis Aijalle liian helppoa, korkkaa se samassa kokeessa Voittajan, 1-tuloksella. Sitä sitten juhlitaan minun piikkiin Rillossa, alkupalojen kera :D Eli kuinka yllytyshulluja voikaan kaksi ihmistä olla?


No tästä siis lähdetään meidän kohdalla:


  • Luoksepäästävyys: Ryhmäliike, jossa koira ja ohjaaja ovat heille osoitetussa paikassa rivissä. Koira on kytkettynä ja istuu tai seisoo ohjaajan vasemmalla puolella, muttei ole käskynalainen. Tuomari lähestyy koiraa edestä ja käsittelee koiraa. Koiran tulee sallia käsittely ollen rauhallinen ja rentoutunut. 
    • En muista ollaanko edes kokeiltu, muutaman kerran ehkä?
  • Paikalla makaaminen (2 minuuttia): Suoritetaan ryhmäliikkeenä. Koirat ovat rivissä, jossa on 3–6 koiraa, n. 3 metrin välein. Ohjaajat käskevät koirat maahan ja poistuvat heille osoitettuun paikkaan noin 20 metrin päähän koirista. Koirien tulee maata rintamasuunnassa. Ajan tultua täyteen ohjaajat palaavat koirien viereen ja käskevät koiran perusasentoon.
    • No tähän ei ikinä voi olla liikaa treeniä, sitä asentoa pitää vielä hio koska hyvin nopeesti tipauttaa toiselle lonkalle ja vetää etujalan masun alle. Häiriötä pitää myöskin harjoitella vielä lisää.
  • Seuraaminen kytkettynä: Koiran pitää seurata ohjaajan vasemmalla puolella taluttimen kiristymättä. Tuomari tai liikkeenohjaaja ohjaa koirakkoa antamalla käskyjä kääntyä oikeaan tai vasempaa, tekemään täyskäännöksiä, pysähtymään tai juoksemaan. Pysähdyttäessä koiran tulee istuutua perusasentoon ilman erillistä käskyä. Kaikenlainen poikkeaminen toivotusta ihannesuorituksesta alentaa arvosanaa. Ihanteellisessa seuraamisessa koira pitää yllä kontaktia ohjaajaansa ja työskentee oikealla etäisyydellä motivoituneesti ja tarkasti.
  • Seuraaminen taluttimetta: Kuten seuraaminen taluttimessa, mutta ilman talutinta.
    • Otetaan kumpikin seuraaminen samaan. Nyt siis harjoiteltu imutusta, ja kestää jo piakisen kädennoston ilman kontaktin tippumista. Hihnalla pystyn korjaamaan paremmin, mutta toimii aika samalla tavalla ilman hihnaa tai hihnan kanssa. Mutta siis yllätys yllätys tähänkin vielä huomattava määrä toistoja.
  • Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: Liike alkaa seuraamisella (n. 10 m), jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran maahan jatkaen itse kulkuaan (n. 10 m) pysähtymättä. Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon. Koiran kuuluisi mennä käskyn saatuaan nopeasti ja liikkeensuuntaisesti maahan.
    • Pientä apua vielä kaipaa, mutta nopeutuu koko ajan. Tähän pitäisi liittää se ennakoiva juttu, jota en osaa, mutta jonka aion opetella :D
  • Luoksetulo: Ohjaaja jättää koiran istumaan poistuessaan sen luota hänelle osoitettuun paikkaan (n. 15 m) ja kutsuu koiran luokseen perusasentoon tai eteen istumisen kautta vasemmalle sivulleen.
    • No luoksehan se tulee, ja vauhdilla. Tähän pieneltä matkalta eteentuloharjoituksia ja erikseen pyllynkäyttöharjoituksia sivulle tuloon.
  • Seisominen seuraamisen yhteydessä: Liike alkaa seuraamisella (n. 10 m), jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran seisomaan jatkaen itse kulkuaan (n. 10 m). Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon. Koiran olisi tarkoitus pysähtyä käskyn saatuaan nopeasti ja liikkeen suuntaisesti seisomaan.
    • Tää on vielä ihan lapsenkengissä, mutta siis ollaan jo aloitettu harjoittelu. 
  • Estehyppy: Ohjaaja käskee koiran hyppäämään esteen yli itsestään poispäin ja käskee koiran seisomaan esteen toisella puolella. Ohjaaja kiertää esteen (kummalta puolelta estettä tahansa) ja asettuu koiran viereen ja käskee sen luvan saatuaan perusasentoon. Esteen korkeuden tulee olla noin koiran säkäkorkeus.
    • Kukahan mahtas tehdä sen esteen? Tähän kaivattas vinkkejä ja ideoita????
  • Kokonaisvaikutus: Myös koirakon tekemä kokonaisvaikutus arvioidaan. Tuomari kiinnittää huomiota koiran ja ohjaajan yhteistyöhön, sekä siihen, työskenteleekö koira iloisesti ja halukkaasti.
    • Eikö se siis riitä että koira on äärettömän söpö??? No ei vaineskaan, tällä hetkellä ainakin työskentelee iloisesti ja halukkaasti.

Eli melkein kaikki valmiina kisoja varten???

3 kommenttia:

Aija kirjoitti...

Me ollaan voittaja korkattu jo aikaa sitten, mutta elokuussa juhlitaan 1-tulosbileitä! Valmistaudu siis Amarillon keikkaan! :D

Tiia ja Arto kirjoitti...

Jeee!

Hanna P kirjoitti...

Tämän aamun esineruudun jälkeen mie aloin jo henkisesti valmentautua sitä voittajaluokan korkkausta varten... Tuloksesta ei puhuta mitään.