"Lysti ja Tuittu"

"Lysti ja Tuittu"

torstai 10. lokakuuta 2013

Gluteenittomia herkkuja (Sämpylät)

Yleisön pyynnöstä laitan tänne nyt näitä miun leipomuksia. Niille jotka eivät vielä tiedä, jouduin siis keväällä sairaalaan ja lopullinen diagnoosi oli IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä. Todella paska sairaus, johon ainut hoitomuoto on ruokavalio, stressitön elämä ja liikunta. Onneksi löysin todella hyvän ravintoterapeutin jonka ohjeiden mukaan olen nyt elänyt ja syönyt. Uskomaton vaikutus onkin ollut tuolla ruokavaliolla, olo korjaantui muutamassa viikossa ja moni muukin vaiva on kadonnut ruokavalion myötä. Myöskin 12 kg on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Ruokavalion isoimpia asioita on gluteeniton ruokavalio. Minulla todettiin myöskin maitoallergia. Nämä kaksi yhdistettynä moneen muuhun ruoka-aineeseen josta saan oireita, ulkona syöminen on muodostunut kulinaristisesta nautinnosta ruuan syömiseen. Mutta näillä mennään, sillä kivut ja turvotus eivät todellakaan houkuta. Muutaman kerran olen erehtynyt syömään asioita joita ei pidä syödä ja sen jälkeinen olo todellakin opettaa olemaan tarkka mitä laittaa suuhunsa.

Mutta laitan tästä eteenpäin hyviä ohjeita tänne blogiin jotta muutkin pääsevät nauttimaan näistä herkuista. Sillä täytyy sanoa että gluteenittomat+maidottomat ruuat itsetehtynä ovat todellakin herkkuja!

Tässä tämän viikon leipomukset, olkaa hyvät :D Mielelläni otan sitten kommentteja onko leipomukset onnistuneet!

Gluteenittomat siemen-porkkanasämpylät

5dl vettä
30g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl öljyä
1 1/2 dl tattarijauhoja
5 1/2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 porkkanaa
n. 1dl siemensekoitusta

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja psyllium ja anna turvota noin 10 min.
2. Kuori ja raasta porkkanat.
3. Lisää vesi-psylliumseokseen suola ja öljy. Sekoita joukkoon porkkanaraaste, tattarijauhot sekä gluteiiniton jauhoseos erissä.
4. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tee taikinasta paksu pötkö ja leikkaa siitä paksuja viipaleita.. Laita viipaleet pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta alaspäin. Ripottele päälle siemensekoitusta. Anna kohota n. 30min. ( Toim.huom. mie laitoin hieman enempi jauhoja jotta taikinasta tuli hieman helpompi vaivata. Ja laitoin siemenet jouhojen joukkoon, en päälle)
5. Paista uunissa 225 10-15min, kunnes sämpylät saavat väriä (Miun uunissa ois saanu pitää vähän pitempään)



Ei kommentteja: